• Izdelava spletnih strani

  Izdelava spletnih strani

  Podjetje GeminiStil vam ponuja izdelavo in oblikovanje spletnih strani. Spletne strani in elektronske komunikacije lahko predstavljajo pomembno konkurenčno prednost za podjetje.

 • Izdelava spletnih strani z Joomlo!

  Izdelava spletnih strani z Joomlo!

  Pri izdelavi spletnih strani uporabljamo odprtokodni sistem za upravljanje z vsebinami (CMS ali Content Management System) Joomla!, zaradi česar je razvoj spletnih strani bistveno cenejši in hitrejši.

 • Optimizacija spletnih strani

  Optimizacija spletnih strani

  Optimizacija spletnih strani za spletne iskalnike. Cilj optimizacije spletne strani je doseči čim višjo pozicijo na iskalnikih (Najdi.si, Google).

 • Vzdrževanje spletnih strani

  Vzdrževanje spletnih strani

  Vzdrževanje ali nadgradnja spletne strani. Vzdrževanje spletne strani pomeni, da vse spremembe in novosti takoj objavite na spletni strani in ažurirate obstoječe podatke.

DomovJoomla!

Joomla!

Share

joomla-01


joomla-02Joomla! je Content Management System (sistem za upravljanje z vsebinami), ki temelji na odprti kodi.

Joomla! je najboljši, najzmogljivejši in v svetu največkrat uporabljen odprtokodni sistem za upravljanje z vsebinami (CMS), ki omogoča izdelavo profesionalnih spletnih strani in spletnih aplikacij.

Je zelo razširjena, njen delež ocenjujejo na 2.8% vseh spletnih strani. Veliko uporabnikov Joomle najdemo v šolstvu in neprofitnih organizacijah. Za postavitev spletne strani potrebujemo gostovanje in domeno.

Joomla! je izdan pod licenco GNU/GPL in je prost za uporabo.

Joomla! je eden najbolj uporabniku prijaznih orodij. ki omogoča preprosto, enostavno in hitro urejanje ter vzdrževanje vsebine spletnih strani, za katerega ne potrebujete dodatnega predznanja in izkušenj, več ali manj brez pomoči podjetja ali osebe, ki jo je izdelalo. Z njim lahko dodajate nove vsebine, ali osvežujete stare, omogočeno je tudi objavljanje slik in drugih večpredstavnostnih vsebin.

Osveževanje spletne strani s CMS sistemom Joomla je zelo preprosto, podjetja in posamezniki pa želijo redno ažurirane strani, zato je CMS Joomla zelo priljubljen tako med razvojniki kot med uporabniki. Z njim lahko dodajate nove vsebine ali osvežujete stare, omogočeno je tudi nalaganje slik in drugih večpredstavnostnih vsebin ter vključevanje dodatkov oz. razširitev (ti. extensions).

Joomla! CMS je že leta 2006 prejel nagrado za najboljši odprtokodni CMS, ki jo podeljuje priznano spletno podjetje Packt and Publishing.

Dizajn vaše nove spletne strani lahko izberete tudi med že narejenimi predlogami, ki jih Joomla skupnosti ponujajo brezplačno. Izberite predlogo, mi pa jo nato barvno in oblikovno predelamo, da vam bo ustrezala. Seveda pa lahko izbrana predloga služi tudi kot vzorec za novogradnjo spletne strani. Oglejte si brezplačne predloge za vašo novo spletno stran: Joomla24


Kaj je Joomla?

joomla-04Joomla! je eden izmed najzmogljivejših in najpopularnejših sistemov za upravljanje s spletnimi vsebinami na svetu.

Joomla na kratko...
Joomla je prilagojena natančno tako, kot si to želite vi. Poleg tega da je izjemno učinkovita in enostavna za uporabo, se lahko uporablja za upravljanje več vrst spletnih strani in vam prihrani veliko časa. Joomla je razmeroma preprosta za nadgradnje in izboljšave. Skupaj z brezplačno Joomlo pridejo tudi navodila, ki vam pomagajo z upravljanjem.


Joomla je izjemno razširjen program za upravljanje spletnih strani in jo uporabljajo prav na vseh področjih - od pravih poslovnežev z nepremičninami, razvijalcem turističnih spletnih strani in spletnih strani, namenjenih za izobraževanja, strokovnjaki uporabljajo Joomla za elektronsko poslovanje in obveščanje javnosti. Seznam naprej nadaljuje z ljudmi razvoju in vzdrževanjem osebnih spletnih strani, fan strani in družinskih spletnih strani in še bi lahko naštevali.

Primerna je tako za preproste spletne strani kot tudi za obsežna spletna mesta. Joomla je zanesljiva, varna ter enostavna za uporabo. Temelji na odprti kodi, kar pomeni, da je brezplačno na voljo za uporabo. V ozadju sistema je klasična tehnologija Apache-PHP-MySQL in je zato lahko neodvisna od operacijskega sistema.


joomla-05-1.0joomla-06


joomla-03Joomla je velikokrat nagrajen sistem za upravljanje z vsebinami (CMS), ki omogoča izdelavo spletnih strani in močnih online aplikacij. Joomla je postala najpriljubljenejša spletna programska oprema zaradi mnogih prednosti in so enostavni za uporabo ter razširitve. Najboljše od vsega je pa to, da je Joomla Open Source rešitev, ki je dostopna vsem.

Joomla je najboljši, najzmogljivejši in v svetu največkrat uporabljen odprtokodni sistem za upravljanje z vsebinami (CMS), saj omogoča izdelavo enostavnih, osebnih strani kot kompleksnih poslovnih spletnih strani in spletnih aplikacij.

Osnovni paket Joomla je preprost in primeren za uporabo tudi ne-programerjem. Večina uporabnikov nima težav pri uporabi, sicer pa je na voljo tudi ogromno pomoči za uporabo, tako za ''novince'' kot tudi za malce bolj izkušene uporabnike. Skupnost uporabnikov Joomle, ki se veča iz dneva v dan, sestavlja preko 40.000 uporabnikov in razvijalcev ki sodelujejo v forumih za podporo in pomoč. Delo z Joomlo poteka zelo enostavno in sicer preko spletnega brskalnika (npr: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera,…) s katerim dostopate do posebnega z geslom zaščitenega uredniškega dela.

Osveževanje spletne strani s CMS sistemom Joomla je zelo preprosto, podjetja in posamezniki pa želijo redno ažurirane strani, zato je CMS Joomla zelo priljubljen tako med razvojniki kot med uporabniki. Z njim lahko dodajate nove vsebine ali osvežujete stare, omogočeno je tudi nalaganje slik in drugih večpredstavnostnih vsebin ter vključevanje dodatkov oz. razširitev (ti. extensions). Hkrati Joomla omogoča prilagoditev grafične predloge (ti. template) potrebam uporabnikov.

Joomla! CMS je že leta 2006 prejel nagrado za najboljši odprtokodni CMS, ki jo podeljuje priznano spletno podjetje Packt and Publishing. Še več pa lahko pričakujemo od naslednjih verzij Joomle.


joomla-07-1.5


Kako se Joomla razlikuje od ostalih CMS sistemov?

  • veliko število modulov
  • prilagodljivost
  • številne razširitve
  • neskončna korist

What is Joomla - infografika

Video posnetek z odličnim povzetkom, kaj je Joomla!

Download: http://www.joomlaproffs.se/infographics

What is Joomla!®?

Joomla!® is one of the worlds most popular CMS platforms.

Since 2006, it has been downloaded more than 30 million times, with a new download every 2.5 seconds.
Joomla!® holds a unique place in the Open Source community, being the only non-corporate backed, community driven CMS platform in the world.

Joomla!® also implements modern programming standards using Object Oriented Programming, and wrapping things up with a strong MVC design pattern.

Joomla.org has seen fast-paced growth since it's beginnings in 2006, and now hosts more than 7.5 million visitors on it's websites.

The Joomla!® CMS is one of the most widely translated CMS's, with 64 languages currently supported.

Joomla!® has won numours awards and has one of the most active Open Surce communities with it's own community magazine featuring over 465 articles published in the last two years, and hundreds of thousands topics, posts and members in its forum.

From 2006 to 2011 there were 111 Joomla!®Day events held in 34 countries, on 6 continents all over the world.

Once you start with Joomla!®, you can extend it with one or several of the over 9400 extensions available from the Joomla!® community at extensions.joomla.org...


Delo z Joomlo

joomla-08Joomla se uporablja za enostavno urejanje spletne strani, vse od dodajanje vsebine, slik, do posodabljanja kataloga izdelkov ali sprejemanja online rezervacij.

Osnovni paket Joomla je namenjen uporabnikom, ki niso vešči v programiranju. Kljub temu ga priporočamo tako novincem, kot malo bolj izkušenim uporabnikom. Joomla skupnost se veča iz dneva v dan. Po celem svetu je uporabnikov Joomle več kot 40.000. Med njimi so tudi razvijalci, ki po forumih nudijo podporo in pomoč. Delo z Joomlo je enostavno. Do nje dostopate preko spletnega brskalnika (npr: Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera, Netscape Navigator,...).

Joomla sistem upravljanja

joomla-08Prilagodljivost vam zagotavljajo številni dodatni moduli, ki jih je po potrebi zelo enostavno namestiti. Joomla vsebuje tudi uporabniško prijazen in enostaven sistem upravljanja (Administrator Backend), ki upravljalcu omogoča najenostavnejše možno upravljanje z vsebino in postavitvijo le-te. Za upravljanje spletne strani, ki teče na sistemu Joomla, potrebujete samo osnovno znanje pisarniških programov, kot so Microsoft Office ali Open Source Star Office, ter osnovni nivo uporabe spletnega brskalnika (npr. Internet Explorer, Firefox, Google ali drugi).

Joomla upravljalsko okolje (Administrative interface ali tudi Backend) teče v vašem spletnem brskalniku in uporabniku omogoča:

  • Dodajanje / posodabljanje vsebine
  • Dodajanje / posodabljanje novic, dogodkov, izdelkov, storitev ...
  • Dodajanje neomejenih vsebin in strani
  • Upravljanje Mrežnih in socialnih portalov 

Prednosti sistema Joomla

  • odprtokodnost, kar pomeni, da je uporaba brezplačna;
  • preprostost in enostavnost uporabe zaradi intuitivno zgrajenega vmesnika za upravljanje vsebine
  • veliko dodatkov in razširitev, komponent in vtičnikov (plačljivih in brezplačnih), ki omogočajo veliko možnosti nadgradnje sistema;
  • on-line urejanje vsebine na strani, iz katerekoli dostopne točke v internet;
  • možnost sodelovanja več uporabnikov hkrati, ki vnašajo in upravljajo z vsebino.

Nekatere izmed osnovnih funkcij so:

  • upravljanje z vsebinami
  • upravljanje s slikami
  • upravljanje z meniji in notranjimi povezavami
  • upravljanje s kontakti
  • upravljanje z uporabniki
  • upravljanje s spletnimi povezavami
  • vmesnik v slovenskem jeziku
  • upravljanje s pasicami
  • ankete
  • iskalnik po vsebini
  • RSS

5 razlogov, zakaj Joomla...

Ponujamo vam 5 dobrih razlogov, zakaj je dobro izbrati Joomlo! za izdelavo spletnih strani.

1. Poslovna priložnost:

  • dolgoročna investicija brez potrebe po hitri zamenjavi sistema
  • nenehna možnost dodatne razširitve spletnega mesta
  • odlična podpora za iskalni marketing ter optimizacijo za iskalnike
  • nadzor nad celotnim spletnim mestom

2. Nizki stroški:

  • brez nakupa licence
  • odprta koda
  • poceni nadaljnji razvoj
  • večinoma brezplačni dodatki

3. Zanesljivost:

  • Joomla! je široko uporabljana in zanesljiva
  • preizkusili so jo milijoni uporabnikov po vsem svetu
  • velika skupnost razvijalcev skrbi za popravke in razvoj
  • zagotovljen nadaljnji razvoj in nadgradnje

4. Fleksibilnost:

  • uporaba od zasebnih blogov do velikih spletnih mest
  • podpora za e-poslovanje, spletne trgovine, on-line rezervacije
  • ločeni oblikovni, programski in podatkovni del
  • čez 4500 dodatkov za vse potrebe

5. Enostavna uporaba:

  • preprosta uporaba vmesnika kjerkoli in kadarkoli
  • potrebno je le osnovno računalniško znanje
  • odlična dokumentacija
  • dostop do ogromnega števila informacij na Internetu

Kako deluje Joomla?

Z Joomlo! lahko enostavno upravljate z vsakim aspektom vašega spletnega mesta. Spletno mesto je razdeljeno na dva dela:

  • javnega, ki ga lahko vidi vsak obiskovalec spleta
  • administrativnega, do katerega lahko dostopajo samo pooblaščene osebe z uporabniškim imenom in geslom

V administrativnem delu dejansko upravljamo z javnim, vidnim delom spletnega mesta. Tukaj lahko opravila razdelimo na:

  • enostavna opravila

(dodajate besedila, slike, povezave, menije)

  • zahtevnejša opravila

(upravljate z uporabniki, optimizirate strani za iskalnike)

  • kompleksna opravila

(upravljate s katalogi produktov, spletno trgovino ali on-line rezervacijami)

Ko je enkrat nameščena, je delo z Joomlo! enostavno tudi za tehnično neizkušene uporabnike. Z vsebinami lahko upravlja vsakdo z osnovnim poznavanjem računalniških programov za delo z besedili (OpenOffice ali Word) in spletnimi brskalniki (Internet Explorer, Firefox ali Google).

S pomočjo enostavnega vmesnika boste lahko na vsakem računalniku upravljali z vsebinami na svojem spletnem mestu. Potrebujete le dostop do spleta in svoje geslo, sam vmesnik pa deluje znotraj običajnega spletnega brskalnika, kot so Internet Explorer, Firefox ali Google.

Za kaj se uporablja Joomla?

Joomla se uporablja po celem svetu za spletne strani vseh oblik in velikosti. Na primer:

  • Osebne in družinske spletne strani
  • Spletne trgovine
  • Spletne strani manjših podjetij
  • Spletne strani dobrodelnih ali neprofitnih organizacij
  • Spletne strani društev in klubov
  • Šolske ali izobraževalne spletne strani
  • Spletne strani religijskih združb (cerkve)
  • Poslovne intranete ali ekstranete
  • Spletne skupnosti uporabnikov
  • Spletne revije ali časopise
  • Online časopisi, revije in publikacije
  • E-poslovanje in online rezervacije
  • Korporativne spletne strani in portale
  • Korporativni intranet in ekstranet sistemi
  • Small business spletne lokacije
  • Aplikacije vlad
  • Možnosti so neomejene

Joomla se lahko uporabi za upravljanje vsakega aspekta vaše spletne strani, od dodajanja člankov, slik, posodabljanje produktov, katalogov ali za spletne rezervacije.

Kdo uporablja Joomlo?

Nekaj primerov spletnih strani, ki uporabljajo Joomla:

Nadgradnja - migracija Joomla 1.0 na verzijo 2.5

joomla-09Številne spletne strani še vedno poganja Joomla 1.0, ki je v vmesnem času preskočila preko verzij 1.5 in 1.6 do verzije 2.5. Nadgradnja spletnih strani na novejši sistem se splača, saj so nove rešitve vedno bolj sofisticirane in napredne. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na varnost, saj so redne nadgradnje sistema najboljše zagotovilo, da bodo strani na voljo ves čas in brez težav.

Če imate spletno stran, ki jo poganja Joomla 1.0 ali Joomla 1.5 in bi jo želeli nadgraditi na zadnjo verzijo, se lahko obrnete na nas. Potrebovali bomo vaše podatke za dostop do administracije spletnega mesta, da bomo lahko ocenili, koliko dela bo potrebnega. Ker so verzije Joomle med seboj precej nekompatibilne, nadgradnja ni enostaven proces, saj zahteva dobro poznavanje sistemov in njihove lastnosti. Večinoma se lahko prenesejo vsi podatki, včasih pa je potrebno določene zastarele komponente ali module nadomestiti z novejšimi, ki morda zahtevajo drugačne podatke. Zato je nemogoče oceniti obseg dela brez poglobljene analize obstoječih strani.

CMS sistem za urejanje spletnih strani Joomla! 2.5

joomla-10-2.5CMS sistem Joomla! 2.5, ki naj bi bil uradno objavljen nekje proti koncu januarja 2012 bo imel veliko dobrodošlih sprememb, dodatkov in novih funkcionalnosti. Pri tej novi verziji so razvijalci dali veliko poudarka na želje uporabnikov, ki ta sistem za urejanje spletnih strani uporabljajo. Najbolj dobrodošla in tudi potrebna sprememba jenadzor in opravljanje popravkov.

Najpomembnejše spremembe in dodatki v novi verziji:

 

joomla-11-2.5

Enostavne posodobitve

Avtomatizirana obvestila o novih verzijah oziroma posodobitvah sistema in nameščenih dodatkov. Tako bomo imeli sedaj dva gumba na nadzorni plošči, ki nas bosta obveščala o novih popravkih.

S tem se bo prihranilo veliko časa, saj se bodo popravki namestili že z enim klikom na gumb. Prav tako ne bo več potreben direkten FTP dostop do strežnika, kot je to bilo v prejšnjih verzijah.

 


 

joomla-12-2.5

Pametno iskanje

Ta nova funkcionalnost omogoča hitrejše in uporabnikom bolj prijazno iskanje po spletni strani. Iskanje bo podprto za vse jezike, dodano bo avtomatsko dopolnjevanje iskalne besede (podobno kot je npr. pri spletnem iskalniku Google).

 


 

joomla-13-2.5

Podpora za različne podatkovne baze in popravki

Nova podpora za delovanje spletne strani na različnih podatkovnih bazah (ne samo na MySQL in MySQLi).

Druga uporabna novost so pa popravki za samo podatkovno bazo, kjer bo (podobno kot popravki za sistem in dodatke) možno podatkovno bazo posodobiti samo z enim klikom na gumb.

 

Ostale stvari, ki so še vredne omembe:

  • vključena CAPTCHA
  • povezava menijev z moduli
  • uporaba slik in povezav za ustvarjanje standardiziranih postavitev
  • dodajanje opomb k meniju
  • nov dodelan filter po kategorijah pri seznamu člankov
  • boljša podpora in upravljanje jezikov
  • dodajanje opomb k uporabnikom
  • meta značke za večjezične spletne strani
  • izboljšana optimizacija za spletne iskalnike

FLEXIcontent CCK za večjo fleksibilnost pri izdelavi spletnih strani

Za večino uporabnikov osnovne funkcije Joomle običajno popolnoma zadoščajo. Kljub temu pa se pogosto pojavijo zahteve, ki presegajo te zmogljivosti.

Na primer: če želite, da je en članek prikazan v okviru večih kategorij ali področij, je to v osnovni Joomli skoraj nemogoče. Ravno tako je problem ustvarjanje globokega sistema vgnezdenih kategorij. Joomla je omejena s sistemom področij in kategorij, pri tem pa ne predvideva večje globine, na primer: kategorija -> podkategorija ->podpodkategorija...

Pogosta želja je tudi možnost, da bi se poleg osnovnega teksta prikazovali še dodatni podatki, na primer opisi izdelkov ali storitev, ki bi jih bilo lažje vpisovati in tudi nadzorovati.

Vse to omogoča nova generacija dodatkov (komponent) za Joomlo, tako imenovanih CCK (Content Construction Kit), ki rešujejo ravno takšne težave.

Komponenta FLEXIcontent omogoča, da nadomestimo osnovni Joomlin sistem Področje -> Kategorija -> Prispevek, s sodobnejšim in fleksibilnejšim sistemom, ki rešuje vse navedene težave, hkrati pa ima še nekaj drugih rešitev, ki olajšajo delo razvijalcem, oblikovalcem, predvsem pa administratorjem in ostalim uporabnikom.

Joomla razširitve

Prava moč Joomle! pa se skriva v njeni razširljivosti. Sistem lahko kadarkoli nadgradimo s katero izmed več kot 4500 dodatnih funkcij, ki so na voljo uporabnikom Joomle!

Osnova Joomla CMS je bila narejena s pogledom v prihodnost in omogoča številne razširitve in izboljšave, prav tako pa obstaja tudi številna skupnost uporabnikov in razvijalcev Joomle, ki redno pripravljajo dodatne funkcionalnosti, ki so na voljo v obliki spletnih aplikacij, vtičnikov ter razširitev. Če naštejemo samo nekaj zelo uporabnih odprto-kodnih vtičnikov in razširitev:

  • Graditelj Mask (Form Builder)
  • Storitve upravljanja dokumentov (Document Management services)
  • Foto in pretočna video galerija (Photo and streaming video gallery)
  • E-Commerce zmogljivost in Nakupovalna košarica (spletna trgovina)
  • Upravljanje Forumov in programska oprema za zasebne pogovore
  • Koledarji in Dogodki


Tukaj je nekaj popularnih razširitev Joomle!:

  • forumi
  • galerije slik
  • blogi
  • koledarji in dogodki
  • upravljanje s spletnimi obrazci
  • naročanje in pošiljanje e-novic
  • večjezične strani
  • spletne trgovine z nakupovalno košarico

in številne druge.

Mnoga podjetja ali organizacije imajo zahteve, za katere ne obstajajo nobene prosto dostopne rešitve. Na srečo je Joomla! zasnovana tako, da lahko razmeroma enostavno in brez omejitev razvijemo novo ali preuredimo obstoječo rešitev.


Joomla dodatki in moduli

Za Joomlo je na voljo ogromno dodatkov, modulov, izboljšav ki jih lahko enostavno namestite na vašo spletno stran. Navajamo zgolj nekaj kategorij dodatkov, ki so vam na voljo:

  • spletni koledarji
  • blogi (pisanje dnevnika)
  • e-novice (e-mesečniki)
  • spletni imeniki
  • zbiranje podatkov in priprava poročil
  • urejanje in izmenjava dokumentov
  • urejanje multimedijskih vsebin
  • urejanje slikovnih galerij
  • spletne trgovine in dodatki za elektronsko poslovanje
  • spletni forumi in klepetalnice
  • chat rešitve
  • aktualne novice
  • ankete
  • distribucija sporočil (RSS)
  • e-mail liste
  • naročniške storitve
  • banerji in oglaševalske aplikacije
  • iskalnik
  • statistika
  • dinamične forme (sami sestavite forme za pošiljanje podatkov na določen mail)
  • in še veliko več…

Nekatera podjetja potrebujejo bolj zahtevne aplikacije, ki niso na voljo kot dodatki. V tem primeru je kustomizacija kode izredno lahka, seveda če ste programer.

Razvijalci lahko enostavno razvijejo:

  • integrirane spletne prodajalne
  • kontrolne sisteme
  • specifične kataloge produktov
  • kompleksne poslovne imenike
  • rezervacijske sisteme
  • komunikacijska orodja
  • aplikacijske povezave
  • ali kakršno koli drugo aplikacijo, ki jo potrebujete

Kako izbrati najprimernejšo razširitev za Joomlo?

joomla-14-jedTrenutno se na strani Joomla Extensions Directory nahaja več kot 5000 razširitev (extensions), tako da se je včasih težko odločiti, katera razširitev bi bila najprimernejša za našo spletno stran.

Velikokrat namreč izberemo razširitev, za katero v neki točki implementacije ugotovimo, da pa ni najprimernejša za naše potrebe.

Napisali smo nekaj nasvetov, kako izbrati najprimernejšo razširitev za vašo spletno stran.

  • Preiščite JED glede na ključne besede povezane z vašo potrebo. V veliko pomoč vam bo forma za iskanje, ki vam bo sproti predlagala ključne besede, glede na besedilo, ki ga boste vnesli.
  • Preverite, kdaj je bila razširitev nazadnje posodobljena. To nam pove veliko o predanosti razvijalcev razširitve, o možnih varnostnih luknjah, ali je koda napisana v skladu z sodobnimi (MVC) smernicami...
  • Preberite mnenje uporabnikov. Iz mnenj uporabnikov lahko ugotovimo kakšna je podpora razvijalca, ali obstajajo kakšni konflikti z drugimi razširitvami, ali obstajajo kakršnikoli drugi problemi...
  • Obiščite spletno stran razvijalca.
  • Oglejte si demo strani razširitve in ugotovite, kako razširitev deluje.
  • Skušajte dobiti dodatne informacije v forumu skupnosti na spletni strani razvijalca.
  • Prebrskajte tudi uradni Joomla forum in se pozanimajte za eventuelne težave uporabnikov pri uporabi razširitve.

K2 Search Plugin Extended

Odlična komponenta za Joomlo, ki nadomešča oz. razširja "core" komponento com_content K2 vsebuje tudi search plugin, ki pa ima šibko točko. Namreč plugin ne išče po imenih in opisih kategorij. O tem problemu se je razvnela debata tudi na forumu skupnosti uporabnikov komponente K2 (npr.: http://getk2.org/community). Razvijalci zagovarjajo stališče, da so kategorije namenjene samo strukturiranju vsebine, medtem ko naj bi bila vsa vsebina znotraj samih člankov oz. "items".

Sam sem drugačnega mnenja, kategorije so namreč pomemben del spletne strani, do kategorij vodijo povezave v menijih, sama kategorija lahko predstavlja samostojno podstran, vsebuje lahko pomembne ključne besede, na katere želi uporabnik optimizirati svojo spletno stran. Če hočete npr. izdelati spletno stran (seveda bo Joomla prava izbira), ki bo vsebovala katalog vaših izdelkov, morajo naslovi in opisi kategorij biti obvezno vključeni v rezultate iskanja.

Zato je bil predelan osnovni search plugin in dodana koda, ki razširja iskanje tudi na imena in opise kategorij.

Uporabljen je osnovni plugin iz K2 SVN repozitorija, zato obvezno naredite varnostno kopijo osnovnega plugina, preden ga prepišete z izboljšano verzijo.

Plugin si lahko prenesete spodaj (Priloge).

Priloge:

Joomla gostovanje

Opis paketa za Joomla gostovanje:

  • brezplačno namestitev najnovejše različice Joomle (ročna namestitev)
  • brezplačna namestitev grafične predloge (templates)
  • brezplačna namestitev slovenskega jezika (za uporabniški in uredniški del)
  • brezplačna zbirka dokumentacije in pomoči za uporabo Joomle (v angleškem jeziku)
  • popolna združljivost z najzanimivejšimi moduli in
  • dodatki (Joomla moduli)


Prilagojen strežnik za namestitev Joomle:

  • gostovanje na strežniku, ki je optimiziran uporabo Joomle
  • namestitev Joomle in njeno posodabljanje je enostavno (Safe Mode OFF)
  • da ni težav s pravicami in da ne prihaja do ti. permissions errors, boste imeli urejeno popolno upravljanje z datotekami/mapami
  • posamezni moduli zahtevajo .htaccess podporo
  • Joomla SEF zahteva mod_rewrite Enabled
  • XML podpora - enostavna Joomla namestitev in posodobitev
  • Joomla zahteva tudi "PHP compiled" s podporo za Zlib in MySQL
  • nekatere Joomla komponente zahtevajo I Zend and Ioncube podporo
  • veliko št. Joomla komponent zahteva GD podporo

Ocena Joomla CMS-ja

Joomla je priljubljen CMS za izdelavo spletnih strani. Je odprtokoden in uporaben za širok nabor različnih strani. Zastonj je na voljo pod GNU licenco. Z njim lahko izgradite in upravljate spletne portale kot so blogi, statične strani, ankete, novičarske strani,... Joomla je prepoznavna po preprostosti uporabe in po tem, da lahko ustvarite fantastične spletne strani.

Plusi

  • Preprosto dodajanje novih artiklov, vsebine, slik in videa
  • Ustvarjanje predlog z malo HTML predznanja
  • Veliko število zastonjskih vtičnikov (forumi, nakupovalni vozički)
  • Preprosta namestitev novih dodatkov in vtičnikov (naloži in aktiviraj)

Minusi

  • Ni povezav z Postgresl in ni podpore za PDO
  • Privzeti URL naslovi so slabi za SEO (namestitev dodatkov to odpravi)
  • Kompleksnost (obsežni meniji in podmeniji)
  • Osveževanje dodatkov (nove verzije) ni samodejno

Namestitev

Namestitev Joomle je sila preprosta, morate pa poskrbeti, da vaše spletno gostovanje ustreza vsem zahtevam. To vključuje Apache spletni strežnik, MySQL podatkovno bazo in PHP. To najlažje preverite tako, da kontaktirate podporo ponudnika vašega spletnega gostovanja. V kolikor nimate podporo vam mora ponudnik vse to namestiti ali pa boste morali poiskati novega ponudnika gostovanja. Joomla je testirana na veliko LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) konfiguracijah, vendar pa lahko deluje tudi na nekaterih sistemih osnovanih na Windows in MacOS operacijskih sistemih. Proces namestitve je preprost, presnemite datoteke na vaš FTP in poženite namestitveni program. Joomla bo samodejno poskrbela za pravice vseh datotek in imenikov tako, da vam za to ni treba skrbeti.

Vtičniki (dodatki)

Joomla je zelo obsežen in kompleten CMS, vendar pa je podobno kot vsi CMSji popoln šele ko namestite nekaj dodatkov. Eden ključnih je Joomla SEO patch, ki poskrbi za boljšo SEO optimizacijo. Mnogo spletnih strani uporablja Joomlapack, ki je skupek orodij za vzdrževanje strani in izdelavo varnostnih kopij. S pomočjo Virtuemart lahko spremenite vašo Joomla stran v spletno trgovino. Joomla extension directory ponuja pester nabor raznih dodatkov, ki bodo izboljšali funkcionalnost vaše spletne strani.

Predloge

Na spletu lahko najdete veliko predlog, tako zastonjskih kot plačljivih (zelo kakovostnih). Osnovni elementi vsake predloge so slike, html in CSS koda, lahko pa že vsebuje dodatne funkcionalnosti v obliki modulov. Moduli omogočajo dodajanje številnih različnih komponent na spletno stran praktično brez truda. Delo z moduli je preprosto, lahko ustvarite svoje module z dodajanjem lastne unikatne kode. Boste pa za to potrebovali nekaj PHP znanja.

Komponente, obrazci in ostale spletne aplikacije

Komponente predstavljajo hrbtenico Joomle in uporabniki hitro ugotovijo, da se komponente konstantno razvijajo z namenom izboljšave Joomla CMSja. Medtem, ko so poglavitne funkcije že naložene morate nove komponente najprej namestiti skupaj z dodatkom preden jih lahko uporabite. Obrazce lahko z lahkoto ustvarjate in dodajate na vaše strani.

Joomla v slikah

Spodnje slike so zajete iz demo Joomla namestitve, kjer je dodan slovenski jezik. Grafični izgled uporabniškega in uredniškega dela je popolnoma prilagodljiv in ga je možno spreminjati in urediti povsem po vaših željah in zahtevah.


joomla-15


joomla-16


joomla-17

Uporabne povezave za Joomla

Za dodatne informacije o sistemu Joomla vam svetujemo ogled uradne spletne strani. Na podstraneh foruma in dokumentacije boste našli celoten opis funkcij ter zmogljivosti. Skupnost uporabnikov in razvijalcev nudi podporo rešitvi preko njihovega foruma.


Admin Username: admin, Admin Password: demo123


Več o Joomli! si lahko preberete v članku v reviji Monitor.


Kaj je CMS joomla?

 

Spodaj si poglejte predstavitev Joomle in se prepričajte o tem, da je izjemno preprosta. Joomlo si lahko brezplačno prenesete na povezavi: http://www.joomla.org/download.html

 

 

Števec obiskov

0574994
vtodayDanes268
vyesterdayVčeraj51
vweekTa teden458
vlweekPrejšnji teden303
vmonthTa mesec817
vlmonthPrejšnji mesec3597
vallVsi dnevi574994

We have: 4 guests online
Vaš IP: 54.234.228.78
 , 
Danes: Dec 15, 2018

Uporaba piškotkov na www.geministil.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani.

Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli.

Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

Ali sprejmete uporabo piškotkov?

EU Cookie Directive Module Information